Veelgestelde vragen

Het antwoord op je vraag vind je misschien op deze pagina. Wij helpen je graag!

Wat moet ik in huis halen voor de bevalling?

De kraamverzorgende kan jullie helpen aan een lijst met benodigdheden voor de bevalling en kraamtijd. De meeste verzekeringen verstrekken een standaard kraampakket, waar alle basisbenodigdheden voor de thuisbevalling in zitten. Verder kun je bij de thuiszorg klossen huren om het bed te verhogen. Kijk voor meer informatie op https://www.medipoint.nl/producten/kraamhulpmiddelen-pakket/lenen.html en op https://www.heltiq.nl/kraampakket.

Wordt kraamzorg vanuit een zelfstandige kraamverzorgster vergoed?

Ja, ook kraamzorg van een zelfstandig kraamzorg ondernemer wordt vergoed door de verzekering. Door de samenwerking met verschillende declaratie-organisaties wordt de zorg die wij leveren door alle verzekeringen vergoed.

Hoeveel uren kraamzorg krijg ik vergoed?

Het minimum aantal uur kraamzorg is vastgesteld op 24 uur verdeeld over 8 dagen. Dit is bijvoorbeeld een optie als je een mantelzorger hebt die je helpt met de overige huishoudelijke zaken, of als je bijvoorbeeld nog thuis woont.

Wanneer je met je partner samenwoont dan heb je recht op 49 uur kraamzorg wanneer je borstvoeding gaat geven en 45 uur kraamzorg bij flesvoeding, wederom verdeeld over 8 dagen.
De uren die je krijgt worden vastgesteld doormiddel van het Landelijk Indicatie Protocol.

Heb je minder of juist meer uren zorg nodig, bijvoorbeeld vanwege medische reden omdat u een keizersnede heeft gehad, of meer hulp nodig heeft bij de borstvoeding, dan is het mogelijk om in overleg met de verloskundige extra uren te indiceren.

Wat kost kraamzorg mij nu eigenlijk?

Kraamzorg wordt vergoed vanuit het basispakket van de ziektekostenverzekering. Daarnaast betaal je een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage per uur. In 2020 is deze vastgesteld op € 4,50 per uur. Wanneer jullie aanvullend verzekerd zijn, is de kans groot dat jullie deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen. Check voor jullie persoonlijke situatie de polisvoorwaarden van jullie verzekeraar. De zorg wordt door de kraamverzorgende gedeclareerd bij jullie verzekering. Zij zorgt voor de financiële afwikkeling, waar jullie verder geen omkijken naar hebben. Indien jullie de eigen bijdrage zelf moeten betalen dan ontvangen jullie daar na de kraamweek een factuur voor.

Welke taken doet een kraamverzorgster in de kraamweek?

De belangrijkste taak van de kraamverzorgende is de zorg voor de moeder en het pasgeboren kind. Ze doet dagelijks de controles om de gezondheid van de baby en het herstel na de bevalling van de kraamvrouw in de gaten te houden. Uiteraard wordt er ook voor de partner en overige gezinsleden gezorgd, mits de situatie met moeder en kind dit toelaat. Daarnaast doet ze in overleg met het gezin diverse huishoudelijke taken. Je kunt hierbij denken aan het bijhouden van de was, stofzuigen en het sanitair.

Wat als mijn kraamverzorgende ziek is of onverhoopt de zorg niet kan verlenen?

De KraamzorgPartners staan elkaar back-up. Door ons samengestelde team staan wij voor elkaar klaar en vangen we elkaar op wanneer dat nodig is bijvoorbeeld bij ziekteverzuim of wanneer gezinnen elkaar kruisen.

Doet de kraamverzorgende naast de standaard taken ook nog extra's?

Elke kraamverzorgende heeft haar eigen specialiteiten, zo zijn er kraamverzorgenden die heerlijk voor de gezinnen kunnen koken of uitpakken met heerlijke fruitcreaties. Er zijn ook kraamverzorgenden die leuke activiteiten ondernemen met de andere kinderen in het gezin. In overleg is er van alles mogelijk. Laat bij de aanvraag en/of kennismaking zoveel mogelijk weten wat jullie wensen zijn, dan kan de kraamverzorgende kijken of zij aan de wensen kan voldoen.

“Kraamzorg met nét dat beetje extra”

Onze kraamverzorgsters

Door onze krachten te bundelen staan wij samen sterk om kraamzorg te kunnen garanderen. Kraamzorg met nét dat beetje extra. Maak kennis met al onze kraamverzorgsters van KraamzorgPartners.

Onze kraamverzorgsters

Door onze krachten te bundelen staan wij samen sterk om kraamzorg te kunnen garanderen. Kraamzorg met nét dat beetje extra. Maak kennis met al onze kraamverzorgsters van KraamzorgPartners.

Contact

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, wij helpen je graag!